Mitä tapahtuu kun häpeärakennelma hajoaa?

Häpeä on jotain, josta on vaikea saada otetta. On hankala nähdä missä kohtaa minussa on häpeää, koska se on kietoutunut osaksi minua. Häpeä ulottaa lonkeroitaan ovelasti kaikkialle ja muodostaa lopulta osan persoonaamme. Häpeä on kuin korsetti ympärilläsi, pitäen kasassa kaiken mitä luulet itsessäsi virheelliseksi ja huonoksi. Häpeä on jotain, joka on osa minuutta, ajatus siitä, että syvin minuuteni on viallinen, huono ja kelpaamaton.

Syyllisyys ja häpeä kulkevat monesti käsikkäin. Syyllisyys eroaa häpeästä siinä, että syyllisyys liittyy johonkin tiettyyn tekoomme tai ajatukseemme, johonkin, joka meidän tulisi jollain lailla hyvittää. Syyllisyyden voi aina yrittää hyvittää, mutta häpeä on astetta kovempi kaveri, häpeän hyvittämiseksi mikään ei riitä. Jos meissä on paljon häpeää, koemme itsemme myös helposti syyllikseksi lähes kaikkeen mitä elämässämme tapahtuu.

Ajatus siitä, että on pohjimmiltaan virheellinen, vääränlainen ja viallinen, on todella julma. Ja silti suurin osa meistä kantaa mukanaan häpeän taakkaa ja tunnetta omasta perimmäisestä vaillinaisuudestaan. Ja koska luulemme olevamme pohjimmaiselta olemukseltamme viallisia, ei mikään mitä teemme voi koskaan olla riittävän hyvää. Häpeän kokemukset saattavat yltää myös sukupolvien yli ja kannamme mukanamme monesti edellisten sukupolvien häpeää, joka on rakentunut osaksi minuuttamme.

Heräsin omaan häpeärakennelmaani joitain viikkoja sitten kivuliaan kokemuksen kautta. Romahdin henkisesti tilanteessa, jossa en missään nimessä olisi halunnut menettää kasvojani ja paljastaa itseäni ja omaa häpeääni. Tunsin tuossa tilanteessa olevani ydinhäpeäni äärellä, näin kaiken sen kivuliaan ja virheellisen itsessäni, jota olin yrittänyt piilotella. Ja näin rakennelman, jonka taakse olen lapsesta saakka piiloutunut. Miellyttämisen, kiltteyden ja jatkuvan yrittämisen ja suorittamisen rakennelman, jonka avulla olen pitänyt itseäni kasassa ja yrittänyt lunastaa paikkaani maailmassa.

Oman häpeäni paljastuminen oli alkuun tuskallinen ja pelottava kokemus, tunsin hajoavani miljooniksi palasiksi ja kadottavani minuuteni kokonaan. Jos minuus on pitkälti rakentunut häpeän ja jatkuvan suorittamisen ympärille, ja tuo rakennelma yhtäkkiä hajoaa ja näyttäytyy sinulle ulkopuolelta, ei ole mikään ihme, että kokee minuutensa hajoavan. Kaikki yrityksemme peittää oma häpeämme ja virheellisyytemme on alunperin ollut suojarakennelma minuuden säilyttämiseksi ja itsemme turvaamiseksi ja sillä on ollut tärkeä rooli elämässämme.

Jälkikäteen ja laajemmasta näkökulmasta katsottuna oman häpeärakennelman hajoaminen on varmasti suurimpia lahjoja, joita elämä voi meille antaa. Vanhan mallin rikkoutuminen vaatii kuitenkin sisäistä turvaa ja luottamusta elämään. Kun häpeä alkaa hellittää tai murenee kerralla palasiksi, tiedät että sisäinen turvasi on kasvanut ja virheelliset ydinuskomuksesi ovat alkaneet helllittää otettaan. Paljon tästä työstä on tapahtunut pinnan alla, pidemmän ajan kuluessa. Kasvua ja muutosta tapahtuu kaiken aikaa ja meille haitalliset rakennelmat rikkoutuvat vasta, kun olemme siihen valmiita.

Häpeä ja siihen linkittyvä yritys olla jatkuvasti parempi ihminen, tehdä enemmän, yltää parempaan, on pohjimmiltaan pienen lapsen suurta hätää ja tarvetta tulla nähdyksi, kuulluksi ja rakastetuksi. Häpeä on kuin pieni ihminen sisälläsi, joka pitää totuutena sitä, ettei ole riittävä omana itsenään ja yrittää siksi vimmatusti. Katso kuinka yritän, katso kuinka suoritan, katso kuinka ohitan omat tarpeeni. Ja vaikka kuinka yrittää, ei mikään koskaan ole riittävästi, sillä häpeään kietoutunut persoonallisuus on aina viallinen, aina vääränlainen ja riittämätön.

Oman suojarakennelman ja vääränlaisten ydinuskomusten hajotessa tulee kohtaan, jossa on eksyksissä, ymmällään ja hukassa itsensä kanssa. Kuka minä olen, jos en ole se, joka luulin olevani? Mikä minussa on totta? Miten elän tästä eteenpäin ilman, että kietoudun taas samoihin vanhoihin ja turvallisiin, mutta haitallisiin rakennelmiin?

Uskon, että meistä pidetään aina huolta ja kun vain kuljemme aistit avoinna, antaa maailma meille vastauksia kysymyksiimme. Jokaiselle meistä on omat vastauksemme, vastaukset, jotka resonoivat juuri meille ja tavoittavat minuutemme. Vastaukset tulevat kaikenlaisina paketteina, laulun sanoina, kirjoina, teksteinä, elokuvina, maisemina, asioina, paikkoina, yllättävinä lahjoina tai toisten ihmisten muodossa. Elämä kyllä vastaa, kunhan muistat kysyä ja olla avoin vastauksille kun niiden aika on.

Vastauksena itselleni kaiken viimeaikaisen eksyksissä olon keskellä, ovat nämä havainnot tavoittaneet minut:

– Neuvo olla enemmän itseäni varten ja yrittää vähemmän.
– Havainto että merenranta rauhoittaa minut parhaiten maailmassa.
– Jos haluaa elää rauhan tilassa itsensä kanssa, on jossain kohtaa hyväksyttävä itsensä ja oma herkkyytensä.
– Ymmärrys siitä ettei lopputuloksella ole niin väliä, on tarkoitus nauttia elämästä ja tehdä ennenkaikkea asioita, joille oma sydän sykähtää.
– Kaikki eivät ole minun ihmisiäni ja jos yrittää miellyttää kaikkia, menee lopulta pahaan solmuun. Parempi siis miellyttää itseään ja antaa muiden miellyttää itseään.
– Luovuus on elämän tärkeimpiä asioita ja jokaisella on oikeus ilmentää itseään niillä tavoin, jotka tuntuvat hyviltä ja oikeilta.
– Kun olen ihan vain minä, aidosti ja kaikkine haavoineni ja outouksineni, olen juuri se, joka minun kuuluukin olla ja se on parasta mitä voin maailmalle antaa.

Mitä lähemmäs tulet itseäsi, sitä enemmän häpeä menettää otettaan sinusta. Ja jos kukaan ei vielä ole kertonut sinulle, sinussa ei ole mitään virheellistä, ei mitään korjattavaa, sinun ei tarvitse yrittää vimmatusti olla parempi ihminen, vaan olet täydellinen juuri noin.

Mitä tarkoittaa olla totta itselleen?

Soittaessani henkisen kuopan pohjalta ystävälleni, antoi hän minulle viisaan neuvon. Sinun on oltava totta itsellesi. Et voi aina miettiä asioita muiden näkökulmasta, vaan ensin sinun on oltava totta itsellesi ja jos muut eivät siitä pidä, se on oikeastaan heidän päänvaivansa. Tiedän tämän periaatteessa. Mutta nyt asia avautui minulle uudella tasolla, aloin pohtia mitä oikeasti tarkoittaa olla totta itselleen, ja ennen kaikkea aloin tunnustella, miltä tuntuisi olla täysin totta itselleen.

Jos on vain vähän kokemusta siitä, miltä tuntuu tulla kokonaan kuulluksi ja nähdyksi, on vaikea olla totta itselleen. Jos ympäristöllä ei ole ollut kykyä kuulla ja nähdä sinua täysin, kuinka voisitkaan itse osata. Itselleen totta ollakseen on tiedettävä kuka on, on kuultava ja nähtävä itsensä aidosti. Monesti elämän vastoinkäymiset saavat meidät rakentamaan suojakuoria ympärillemme ja löytämään selviytymiskeinoja, jotka kuljettavat meitä kauemmas omasta totuudestamme.

Itselleen totta oleminen voi olla helppoa silloin kun kaikki menee hyvin, mutta elämän vaikeissa käänteissä on usein helpompaa hylätä itsensä ja kiitää ohituskaistaa kohti yleisesti hyväksyttyjä mielipiteitä tai kohti helpompaa ratkaisua. Sitä ajattelee ehkä tekevänsä palveluksen itselleenkin, mutta todellisuudessa jokainen itsensä ohitus vie meitä kauemmas omasta totuudestamme.

Itselleen totta oleminen on oman totuutensa puhumista. Itse olen väistellyt omaa totuuttani monen monta kertaa konfliktien pelossa, olen mukautunut ja joustanut asioissa, jotka oikeasti ovat sotineet sieluani vastaan. En ole kokenut itseäni tarpeeksi arvokkaaksi puolustaakseni omaa totuuttani ja ollakseni itseni puolella.

Minulle masennus ja ahdistus on aiemmin ollut merkki siitä, että olen ohittanut itseni. Sisäinen järjestelmäni reagoi aina samalla tavalla, mutta vasta viime vuosina olen oppinut sitä kuulemaan herkemmällä korvalla. Ja edelleen tulee kohtia jolloin tunnen putoavani, löydän itseni ohituskaistan kuopasta, liian kaukana omasta totuudestani.

Ja kun sitten alkaa puhua omaa totuuttaan, yrittää kuulla sitä tarkasti, voikin käydä niin, että mieli alkaa epäillä. Tulee sisäinen ristiriita ja sotatila. Mieli ei ihan heti mukaudukaan siihen, että nyt tässä kuullaan omaa totuuttamme ja sisäistä ohjausta, vaan epäilee että ehkä olet kuitenkin väärässä. Oman totuuden kuuleminen tarkoittaa joskus, että sinusta tulee pahis jonkun toisen tarinassa. Onneksi silloin on viisaita ystäviä, jotka neuvovat olemaan totta itselleen, vain ja ainoastaan itselleen.

Itselleen totta oleminen on itsensä hyväksymistä kaikkine puolineen. Se on itsensä rakastamista ja itsensä valitsemista yhä uudelleen ja uudelleen. Se on oman totuutensa kuulemista ja ääneen puhumista. Itselleen totta oleminen on myös rehellistä, aitoa ja muita kunnioittavaa, se on sydämen ja sielun kuulemista. Kun olet totta itsellesi, sinulla on turva itsessäsi.

Toivon että sinulla on rohkeutta kuulla omaa totuuttasi ja olla itsesi puolella <3

Essi

 

 

Välitilassa

Kun en enää ole se, joka olin, enkä vielä ole se, joksi olen muuttumassa. Olen välitilassa, jossain, missä vanhat mallit ja vanha minä eivät enää päde. Tunnistan uuden, tunnistan muutoksen, se leijailee edessäni energiana leikitellen ja kutsuu minua mukaansa. Tarvitsen kuitenkin aikaa, tarvitsen turvallisen välitilani, jotta saan rauhassa totutella uuteen minääni, uuteen olooni.

Kun antautuu elämälle ja kasvulle, kokee väistämättä muutoksia, joissa vanha tippuu pois ja tekee tilaa uudelle. Vanhasta kuoriutuminen on usein tuskallista, sekin kuuluu kasvun prosessiin. Vanhan ja uuden väliin jää tila, jossa suurin osa vanhaa on jo tippunut pois ja uusi odottelee jossain edessäpäin, muttet vielä oikein saa siitä otetta.

Välitila on kuin olisi lentokentän odotustilassa, tietämättä minne tai milloin lento lähtee, ilman mahdollisuutta palata takaisin. On vain odotettava kärsivällisesti omaa lentoon lähtöään. Joskus välitila turruttaa, joskus se saa raivon partaalle, toisinaan taas toiveikkaaksi, kun tunnistaa uuden läheisyyden vahvana hetken aikaa.

En usko minkään suuren sisäisen muutoksen olevan mahdollinen ilman välitilaa. Se on aikalisä, joka suojaa meitä kipuillessamme vanhasta luopumisen ja uuden syntymän keskellä. Sielusi ja sydämesi aistivat jo vahvasti uuden energian, mutta kehosi ja mielesi tarvitsevat aikaa sopeutuakseen muutokseen.

Oikeasti tuo uusi on sielullesi ja sydämellesi täysin tuttua, se on aidointa sinua. Uusi on se, joka olit ennenkuin elämä tapahtui, ennenkuin maailman pelot ja kylmyys ja yksinäisyys saivat sinusta osasen. Uusi on se, joka loistaa kirkkaasti sisälläsi, kaikki mistä unelmoit ja kaikki lahjasi, joita sielusi haluaa maailmalle ilmentää.

Älä siis pelkää tai tuomitse välitilaa, vaan tiedä, että se suojelee sinua muutoksen keskellä. Siellä missä on välitila, on myös suuri muutos. Asiat järjestäytyvät pinnan alla, näkymättömissä. Uusi ja kaunis rakentuu koko ajan ja jonain päivänä tunnistat että olet se, joksi olet ollut tulossa kaikki nämä vuodet.

 

Rakkaudella,
Essi

Varjoista valoon

Me ihmiset pelkäämme monesti varjoamme, pimeitä puoliamme. Häpeilemme ja yritämme piilottaa pimeyttämme, kaikkea sitä, mikä tuntuu epänormaalilta ja yleisen hyväksynnän ulkopuolella olevalta. Varjo ja pimeys on pelkoja, vihaa, surua, häpeää, kateutta, ahdistusta, sairautta, mitä tahansa mikä ei sovi yhteiskunnan kapeaan muottiin ja ajatukseen normaalista ja kivasta elämästä. Asioita, joita mielellämme haluamme pitää pimennossa ja poissa niin omasta kuin muidenkin tietoisuudesta.

Meillä kaikilla on varjomme, mutta helposti kuvittelemme että juuri minun pimeä puoleni on ainutlaatuinen. Että olen huono ja epäonnistunut, erilainen ja jollain tapaa paha, koska en pääse varjostani eroon. Mutta entä jos onkin niin, että tuo varjo on koko ihmiskunnalle yhteinen. Sama pimeys ja kaikki pelot, kaikki mitä olet aina pelännyt, onkin jotain, joka on olemassa kollektiivisesti. Sinussa ei ole mitään pahaa, ei mitään väärää, ei mitään korjattavaa.

Se mitä pelkäät, ei ole sinussa. Kannamme mukanamme oman sukumme taakkoja monta sukupolvea taaksepäin, kannamme lapsuuden pelkoja, matkan varrella opittuja pelkoja, vihaa ja surua siitä että olemme kaikki jossain kohtaa tulleet hylätyiksi. Kaikki tämä on kuitenkin vain kerroksena todellisen minämme päällä, ei meissä. Ei sielussamme, eikä sydämessämme.

Uskon, ettei kenenkään meidän varjomme ole millään tapaa ainutlaatuinen. Ainut asia, joka meissä on ainutlaatuista ja arvokasta, on meidän sielumme ja valomme. Kaikki ne lahjat, joilla sinua on siunattu ja joista et ehkä itsekään ole vielä täysin tietoinen. Marianne Williamsonin sanoin syvin pelkomme onkin se, että olemme mittaamattoman voimakkaita ja pelkäämme valoamme enemmän kuin mitään muuta.

Syvin pelkomme ei ole heikkous ja riittämättömyys.
Syvin pelkomme on, että olemme mittaamattoman voimakkaita.
Ei pimeytemme pelota meitä, vaan valomme.
Kysymme itseltämme: kuka minä olen olemaan älykäs, upea, lahjakas, mahtava?
Tarkemmin ajatellen, miksi et olisi?
Itsesi vähätteleminen ei hyödytä maailmaa.
Ei kannata yrittää kutistua pieneksi, jotta toiset eivät tuntisi oloaan epävarmaksi seurassamme,
siinä ei ole mitään valaistunutta.
Meidät on kaikki tarkoitettu loistamaan, kuten lapset tekevät.
Ja kun annamme valomme loistaa, annamme tiedostamattamme luvan muille ihmisille tehdä samoin.
Kun vapaudumme peloistamme, läsnäolomme vapauttaa automaattisesti toisetkin.

-Marianne Williamson-

Varjosi on portti sisällesi, kohti omaa valoasi. Varjopuolta ei voi ohittaa, mutta sen ei myöskään tarvitse antaa hallita elämää. Varjoon voi tutustua rauhassa ja rakkaudella. Mitä enemmän pystyt antamaan tilaa kaikelle, mitä sinussa jo on, kuulemaan ja näkemään itsesi kaikkinesi, sitä lähemmäs pääset omaa valoasi. Kaikki me kaipaamme rakkautta, hyväksyntää ja yhteyttä muihin. Voit aloittaa antamalla itsellesi rakkautta ja hyväksyntää ja löytämällä yhteyden itseesi.

Aloita pienillä teoilla, ole itsesi puolella ja pidä itsestäsi hyvää huolta arjen pienissä asioissa. Opettele puhumaan itsellesi niinkuin puhuisit lapsellesi, kauniisti ja kannustavasti. Älä enää kävele itsesi ohi, laita muiden tarpeita itsesi edelle liian usein ja vähättele omia tunteitasi ja tarpeitasi. Ole itse itsellesi kaikkea sitä, mitä kaipaisit tueksesi juuri nyt.

Ja pikkuhiljaa turva sisälläsi kasvaa, varjosi kutistuu, etkä enää anna sen ottaa valtaa tai hallita elämääsi. Tulee tilaa valolle, elämälle, ilolle ja keveydelle. Alat löytää sisäisiä aarteitasi, niitä, jotka tekevät sinusta ainutlaatuisen. Löydät pikkuhiljaa omaan voimaasi, etkä enää pelkää sitä, vaan ymmärrät sen merkityksen. Sinulla on lupa loistaa omana itsenäsi, olla valona muille. Sinä olet ainutlaatuinen ja sinulla on sisälläsi lahjoja ja aarteita, joita kellään muulla ei ole. Loistathan kirkkaana!

Auringon säteitä kesääsi,
Essi

7 tapaa hoivata (mielensisäistä) puutarhaa

Olen pitkästä aikaa puutarhan onnellinen omistaja. Puutarhani on vanha ja suuri, täynnä perennapenkkejä, omenapuita ja marjapensaita. Se on oikeastaan pelottavan suuri, sillä olen enemmänkin se tyyppi, joka nauttii teetä puutarhassa kirjaa lueskellen ja ihaillen kukkaloistoa. Tähän saakka kaikki vaikuttaa kuitenkin lupaavalta, olen haravoinut pihan (saatoin saada tähän vähän apua), ostanut säkillisen kanankakkaa ja poistanut puutarhasta liudan keraamisia puutarhasammakoita sekä yhden kukon. Olen myös värvännyt rakkaan ystäväni puutarhatontuksi, sillä hän tietää kaiken kukista, ja delegoinut raskaammat työt rakkaalle miehelleni.

En rehellisesti sanoen lainkaan halunnut näin isoa puutarhaa, kun loppukesästä viime vuonna etsimme taloa, mutta jostain kumman oikusta johtuen päädyimme tänne, keskelle valtavaa pihaa ja puutarhaidylliä. Ja nyt intuitioni on alkanut supattaa minulle, että ehkä puutarha hoitaakin minua enemmän kuin minä sitä, ja ehkä puutarhan onkin tarkoitus opettaa minulle tärkeitä asioita elämästä. Mitä enemmän ajattelen puutarhaa, sitä enemmän löydän sieltä vertauskuvia omaan sisäisyyteeni.

  1. Raja-aita. Puutarhassamme on tupla-aita, lauta-aita ja tuomiaita, molemmat vähän vanhuuttaan harvoja sieltä täältä, mutta ajavat vielä asiansa. En halua kutsumattomia vieraita pihallemme ja aitoja onkin vahvistettava jossain vaiheessa. Samalla lailla haluan suojella itseäni omilla rajoillani, jotta minulla on tilaa olla minä, eivätkä muut kulje ylitseni tai lävitseni rajojani rikkoen. Pidäthän huolta omista rajoistasi. Älä pystytä muuria itsesi ja muun maailman välille, mutta aita ja portti ovat varsin suositeltavia. Sinä määrittelet kuka portistasi kulkee pihaasi ja kotiisi ja milloin sopii tulla.
  2. Rikkaruohot ja rönsyt. Meillä kaikilla on mielen rikkaruohoja ja rönsyjä. Haitallisia ajatusmalleja, huonoja tapoja, elämää rajoittavia pelkoja, virheellisiä uskomuksia. Mitä vähemmän hoidat puutarhaa, sitä enemmän sinne kertyy raivattavaa. Mitä kauempana olet itsestäsi, sitä enemmän sinun ja todellisen itsesi välille on kertynyt haitallista kuormaa. On sisäinen puutarhasi sitten millainen viidakko tahansa, on aina mahdollista raivata se loistoonsa. Työstää omia uskomuksiaan ja ajatusmallejaan, kohdata pelkojaan ja löytää uusia hyvinvointia lisääviä tapoja.
  3. Puutarhan hoito, lannoitus ja maaperä. Joskus puutarha tarvitsee ravinteita voidaakseen paremmin. Ehkä maaperä ei ole suotuisa kasvulle ja sitä täytyy ruokkia tai maaperä on päässyt köyhtymään ja kaipaa lisää ravinteita. Kasvit tarvitsevat myös säännöllisesti vettä kukoistaakseen. Ravitse ja hoivaa itseäsi hyvin. Sillä mitä syöt, miten pidät huolta kehostasi ja mielestäsi arjessa ja minkälaisilla asioilla mieltäsi ruokit, on valtavasti merkitystä. Voi olla, ettei maaperäsi ole aina ollut otollinen kasvulle, mutta nyt voit itse valita millaiseen maahan juuresi istutat. Säännöllisyys ja pitkäjänteisyys ovat tarpeen tässä.
  4. Anna aikaa kasvulle. On aika suunnitella ja tehdä ja on aika antaa asioiden hautua, kasvun tapahtua jossakin näkymättömissä maan alla ja mielen ja sielun sopukoissa. Ole rauhassa, pysähdy ja tarkkaile. Jokin kaunis päivä huomaat miten kasvu tulee näkyväksi. Kasvu on aina ihme. Hoivaathan taimiasi huolella ja rakkaudella. Kaikki, mikä tapahtuu luonnossa, tapahtuu myös meissä. Vuodenajat määrittelevät sisäistä kasvuamme ja tilaamme ja antavat meille mahdollisuuden vuoroin kasvaa ja kukoistaa ja vuoroin levätä, antaen vanhan ja turhan lempeästi tippua pois.
  5. Puutarhaepätoivo. Jos epätoivo valtaa, puutarhan hoidossa tai elämässä muuten, pyydäthän apua. Kohdatessasi suuria haasteita, voi olla tarpeen kääntyä ammattilaisen puoleen. Luota siihen, että sinua autetaan. Joskus apu tulee yllättävästä suunnasta tai eri muodossa kuin ajattelit, joten kulje silmät avoinna. Apua on aina saatavilla, opettelethan myös ottamaan sitä vastaan.
  6. Keskeneräisyys ja epätäydellisyys. Puutarhasi ei ole koskaan valmis, etkä myöskään voi täydellisesti hallita kaikkea mitä siellä tapahtuu. Luonnolla on oma rytminsä ja yllätyksensä. Epätäydellisyys on kaunista ja mielenkiintoista, inhimillistä. Onko sinulla rento ja kotoisa, hyvä olo ulkoisesti täydellisessä puutarhassa tai täydellisen ihmisen seurassa vai nautitko enemmän aitoudesta? Jos sinun on vaikea sallia epätäydellisyyttä tai keskeneräisyyttä itsessäsi tai muissa, voisitko opetella näkemään kauneutta kaikessa ja olla sallivampi ja lempeämpi itsellesi ja muille.
  7. Elämä on tarkoitettu iloittavaksi ja nautittavaksi. Jos puutarhan ylläpito tuntuu pelkältä raatamiselta, ei siinä ole juuri järkeä. Istu alas mansikoiden ja jätskin kanssa ja nauti. Nauti siitä, että olet elossa, voit aistia ja kokea kauneutta ympärilläsi ja kasvun ihme tapahtuu koko ajan ympärilläsi. Samalla lailla sisäistä kasvua tapahtuu kaiken aikaa, kun vain annat sille tilaa.

Miltä sinun puutarhassasi näyttää ja mikä sinulle on kaikkein haasteellisinta elämässä ja puutarhanhoidossa, jos sinulla sellainen on? Huomasin itsessäni, että juuri ne asiat, jotka tuntuvat raskailta ja vähän kurjilta puutarhanhoidossa, ovat haasteina myös omassa elämässäni.

Haastan sinut tänä kesänä nauttimaan ja pysähtymään enemmän ja tekemään juuri niitä asioita, joista sinulle tulee hyvä olo. Kutsun sinut myös lämpimästi tervetulleeksi nauttimaan meidän puutarhaamme, jossa järjestämme joogahetkiä ja retriittipäiviä tänä kesänä.

Halauksin,
Essi

PS.Ensimmäinen retriittipäivä on Naisen aurinkopäivä 8.6. yhdessä Ekohoitola TaiMin Terhin kanssa.

Vapaa lentämään

Vapaus tuntuu keveytenä koko keholla. Vapaus on virtausta, elämän flowta parhaimmillaan. Virtaan antautumista pelotta, viisveisaamista turhista rajoitteista tai draamoista. Vapaus on siivet, joilla nousemme omiin korkeuksiimme ja ilo, joka tuntuu sielussa saakka.

Olen usein tuntenut olevani kahlittu. Kahlittu olosuhteisiin, yhteiskunnan vaatimuksiin, ystävien tai perheen odotuksiin. Mikään näistä ei kuitenkaan todella voi kahlita minua, ainoastaan minä itse voin itseni vangita. On hurjaa oivaltaa peiliin katsoessaan, millaisen vankilan on itselleen oman päänsä sisälle aikojen saatossa rakentanut.

Olen kokenut tulleeni vangituksi muiden ihmisten taholta, tuntenut muiden asettamia rajoja minulle ja pelossani ja pienuudessani mukautunut niihin. Yhtälailla olen ollut läheisissä ihmissuhteissani vangitsijan roolissa, olen omasta pelostani käsin halunnut rajoittaa ja hallita toista. Molemmissa rooleissa on oman ymmärrykseni mukaan kyse pelosta. Pelosta etten ole tarpeeksi arvokas, tarpeeksi rakastettu, tarpeeksi sitä tai tätä. Olen hylätty ja arvoton, jos en mukaudu. Olen muiden armoilla, jos en voi hallita tilannetta tai toista ihmistä ja lisäksi on aina se riski että sattuu. Sattuu pirskatisti, jos luottaa ja tuleekin petetyksi ja hylätyksi.

Kotrollointi vie meidät kauas vapaudesta. Sen lisäksi, että rakennamme vankilaa muille, kasaamme samalla tukevia, paksuja muureja sisällemme. Näennäinen suoja ja turva, joka tulee minun ja muiden väliin. Aitoa yhteyttä ei voi kuitenkaan löytää muurien suojasta. Ja saattaa olla, että tulee päivä, jolloin joudumme valitsemaan. Joko pidän muurini tai pidän rakkaan ihmisen elämässäni. Mutta kun vapautat itsesi ja toisen, voi yhteinen lento kohti korkeuksia alkaa.

On sisäisiä muureja, joita itse rakennamme itsellemme muita kontrolloiden ja on kahleita, joilla muut meidät vangitsevat. Luulen, että olen saavuttanut pisteen, jossa olen tullut allergiseksi kaikelle kahleiden kilinälle. Reagoin rajusti pienimpäänkin tunteeseen siitä, etten itse saa tehdä päätöksiä oman mieleni mukaan. Olen ollut mukautuja lähes koko elämäni ja tullut pisteeseen, jossa riittää. Ei enää. Minä päätän omasta elämästäni ja olen vapaa.

Tunnen kahleiden läheisyyden keholla puristavana tunteena, vähän kuin olisin kokovartalokipsissä. Mieli reagoi ärsyyntymällä ja hyökkäämällä, välillä ehkä vähän liioitellustikin. Saatan kokea menettäväni vapauteni mitä hassuimmissa yhteyksissä ja purnata pitkään ja hartaasti sääntöjen ja rajoitusten älyttömyydestä tai tunteesta, että joku rajoittaa vapauttani. Olen valmis tekemään paljon töitä asioiden eteen tai venymään, niin kauan kunhan saan itse määritellä mitä teen, milloin teen ja kenen kanssa teen.

Vapaus on kevyt, ihana tunne. Ilmassa leijaileva höyhen, taivaalla liihotteleva lintu, kukkaniitty, tähtitaivas, pärskyävä meri ja villisti laukkaava hevonen. Vapaus on päämäärä, jota kohti haluan ehdottomasti kulkea. Kun olen vapaa, olen onnellinen ja voin hyvin. Ja vaikka tippuisin alas lentäessäni kohti vapautta, ja kohtaisin pettymyksiä matkallani, olen vapaa nousemaan siivilleni aina uudestaan.

Mikä sinua kahlitsee tai mikä sinut saa kontrolloimaan muita ihmisiä? Uskallatko lähteä matkaamaan omien pelkojesi taakse kohti vapautta? Miltä tuntuisi vapautua omasta vankilastasi ja lähteä lentoon hymy korvissa saakka? Mikä on se este, joka sinun tulisi ylittää, jotta olisit askeleen lähempänä vapautta? Entä jos pyyhkisit pölyt siivistäsi ja lähtisit harjoittelemaan lentoa kanssani.

Just living is not enough… one must have sunshine, freedom and a little flower.
(Hans Christian Andersen)

Reseptinä rohkeus

                                                                                        Kuva: Niina Vehmaa

Hihuli hei, huolta nyt ei, merimies näin käy merta päin. Mikki Hiiri merihädässä lastenlaulu alkoi kuulua sisäisistä kaiuttimistani yllättäen aika monen kymmenen vuoden jälkeen. Pohdiskelin pelkoja ja rohkeutta autolla ajaessani ja jostain tuo vanha lastenlaulu pölähti mieleeni. Samalla reissulla pohdintojeni keskelle tupsahti tienvarsimainos, josta ehdin huomata vain jättimäisen tekstin: reseptinä rohkeus.

Ymmärsin olevani omalla pelkojen voittamis -matkallani tällä kesäisellä yhdistetyllä Ikea ja lapsen haku korisleiriltä autoreissullani. Siitä lähtien kun sain ajokorttini reilut 20 vuotta sitten, olen vältellyt moottoritiellä ajoa, koska moottoritiet ja etenkin ohitustilanteet laukaisevat minulla joskus paniikkikohtauksen. Ei ole hauskaa eikä turvallista kellekään, kun kuljettajan näkö alkaa sumentua, kädet hikoilla ja sydän pomppia rinnasta ulos 120 km tuntivauhdissa

Tänään ajoin 500 kilometrin matkan pääosin moottoritietä, ohituskaistalla viihtyen ja itseeni luottaen. Vitsi miten ylpeä olin itsestäni. Ihan yksin en tällä sankarimatkallani ollut, mieheni oli mukana kartturin ja Ikea sherban roolissa, mutta koska hän ei omista ajokorttia, ei häntä varsinaisesti voi laskea mukaan ajovahvuuteen. Niinpä koko hurja moottoritieseikkailu oli vain ja ainoastaan minun varassani.

Tiedän toki, että samainen asia on suurimmalle osalle ihmisistä ihan arkipäiväinen juttu, mutta samalla tein jotain, joka minulle henkilökohtaisesti oli huisin rohkeaa. Ja siinä se jutun juju piileekin, jokainen meistä on oman elämänsä Mikki Hiiri ja käy kohti omia suuria seikkailujaan ja pelkojaan. On turha verrata muihin, vain sinä itse voit tietää minkä verran rohkeutta mihinkin asiaan tai tilanteeseen tarvitset.

On ihmisiä, jotka purjehtivat yksin maailman ympäri tai harrastavat vapaahyppyä ja syvänmeren sukellusta, ja on niitä, joille rohkeinta koskaan on astua siihen hemmetin purjeveneeseen tai hypätä nenästä kiinni pitäen alas laiturilta. Väitän kuitenkin, että molemmilla ihmisryhmillä on ihan samanlaiset mahdollisuudet nauttia elämästä ja elää rohkeasti, toisille meistä siihen vain riittää vähempi.

Pohdittaessa elämän rohkeimpia tekoja tai päätöksiä, liittyvät ne lopulta monesti rohkeuteen kuulla sisintään. On rohkeaa jättää työ, joka ei tunnu hyvältä, lähteä huonosta parisuhteesta, toteuttaa oma suuri unelmansa tai tehdä jotain, mikä pelottaa, mutta mistä on aina haaveillut. On myös rohkeaa uida vastavirtaan ja olla hankala ihminen, jos oman sisimmän kuuleminen niin joskus vaatii.

Rohkeutta on monenlaista ja rohkea on se, joka peloistaan huolimatta kohtaa elämän ja maailman joka päivä uudelleen. Joskus ehkä vähän epävarmana ja tärisevänä, mutta kohtaa kuitenkin. Viisasta on myös ymmärtää, milloin pelottaa liikaa. Aina on oikeus vetäytyä tilanteesta ja altistaa itseään pelolle vähitellen, jos tuntuu että oma sietokyky ylittyy tällä kertaa. Onnistumisen kokemukset syntyvät pienistä erävoitoista, eikä haittaa vaikka välillä ottaisikin vähän takapakkia.

Pelot, jotka hallitsevat jokapäiväistä elämää ja joiden vuoksi joudumme luopumaan asioista, ovat juuri niitä, joita meidän on tarpeen työstää. Samoin kaikki ne pelot, jotka ovat unelmiemme tiellä. Ei suotta sanota, että suurin kasvu tapahtuu epämukavuusalueella. Jos aina tekee samoja turvallisia asioita ja kulkee samoja turvallisia polkuja pitkin, kuinka mikään voisikaan muuttua.

On myös tärkeää löytää itselleen sopivia apukeinoja, kun astelee rohkeuskumppareissaan omalla maailmanvalloitusmatkallaan. Hädän hetkellä hengityksen rauhoittaminen ja tiedostaminen, sisäinen lempeä ja rohkaiseva puhe, kehon painelu ja ylipäänsä kaikki, mikä tuo sisäisestä pelkopuheesta tähän hetkeen, ovat toimivia juttuja. Ne vaativat toimiakseen toistoja ja sinnikkyyttä, mutta kun oppii rohkaisemaan ja rauhoittamaan itseään, on jo pitkällä rohkeuden tiellä.

Ethän jätä rohkeuttasi käyttämättä <3

Rakkausjuttuja

Palasin hetki sitten takaisin teinivuosiini kun auton radiosta alkoi soida Whitney Houstonin The Greatest Love of All. Olin suuri Whitney-fani teininä, vaikken aina ymmärtänytkään biisien sanomaa, enkä etenkään sitä, että laulun mukaan suurinta rakkautta olisi rakastaa itseään. Teiniminä ei antanut suurta arvoa ajatukselle itsensä rakastamisesta tai edes ymmärtänyt mitä se voisi tarkoittaa, mutta romanttisesta rakkaudesta haaveilin jatkuvasti sydämen kuvat silmissä kiiltäen.

Nyt aikuisena naisena kuunneltuna laulu ja sen sanoma upposivat suoraan ytimeen. Jotain on siis todistettavasti tapahtunut ja muuttunut minussa 30 vuoden aikana. Enää rakkaus itseä kohtaan ei tunnukaan tylsältä ja kaukaiselta käsitteeltä. Käsitykseni rakkaudesta on laajentunut ja saanut lisää värejä. Rakkauteeni on tullut lisää tilaa ja avaruutta, lempeyttä ja hyväksyntää. Rakastan myös epätäydellisyyttä ja rakastan, vaikka en aina tykkäisikään. Rakkauden rinnalla saa olla muitakin tunteita, eivätkä ne hukuta rakkautta alleen. Ja mikä kaikkein tärkeintä, ymmärrän, että on minun tehtäväni rakastaa itseäni.

Synnymme kaikki arvokkaina ja suurimman mahdollisen rakkauden arvoisina, mutta monesti elämän varrella kohtaamme vastoinkäymisiä ja pettymyksiä, jotka saavat meidät uskomaan muuta. Kaikkein tärkein juttu täällä maan päällä onkin löytää rakkaus itsestään ja ymmärtää olevansa arvokas ja rakkauden arvoinen ihan vain olemalla olemassa. Silloin mikään ulkopuolinen tapahtuma tai kukaan toinen ihminen ei voi sitä meiltä viedä tai saada meitä uskomaan muuta.

Kuten suurin osa meistä, olen lähes koko elämäni etsinyt rakkautta kaikkialta itseni ulkopuolelta, etenkin parisuhteista. Joskus rakkautta etsii hyvinkin epätoivoisesti, ja on valmis unohtamaan itsensä, jotta saisi tuntea tuota tunnetta ja näennäistä turvaa, jota rakkaudeksi kuvittelee, mutta joka ei sitä ehkä olekaan. Saattaa ripustautua toiseen ihmiseen ja odottaa toisen pelastavan kaikelta pahalta. Parisuhde on ihana juttu, kunhan osaa myös rakastaa itseään. Parhaillaan parisuhde on rakkaudellinen kumppanuus kahden itsensä hyvin tuntevan ja itseään ja toisiaan arvostavan ja rakastavan ihmisen välillä.

Vaikka romanttinen rakkaus on äärettömän ihana asia, on suurinta rakkautta opetella rakastamaan itseään. On kuitenkin äärimmäisen vaikea rakastaa itseään täysin, kaikkia niitä pimeitä ja syvälle painettuja pelkoja ja kateuden tai vihan tunteita myöten. Meihin jokaiseen mahtuu niin paljon elettyä elämää, syviä haavoja, tunteita, joita emme uskalla kohdata täysin tai hulluutta, jota ei saa näyttää. Tuntuu suurelta mysteerilta kuinka syleillä rakkaudella kaikkea tuota itsessään.

Niinkuin kaikissa isoissa asioissa, tässäkin pätee sama viisaus, vähän kerrallaan. Ei voi olettaa tai vaatia itseltään rakastavansa itseään täysin, tässä ja heti ja nyt. Mutta voi tutustua itseensä ajan kanssa ja löytää joka päivä hippusen enemmän rakkautta itseään kohtaan. Jutella itselleen rakkaudella, olla oma paras ystävänsä ja tsempata itseään lempeästi tarpeen tullen. Voi viedä itsensä paikkoihin, joissa on hyvä olla ja hakeutua niiden ihmisten seuraan, jotka saavat hymyilemään ja tuntemaan itsensä arvostetuksi. Voi löytää vaikeina hetkinä ymmärrystä kaikkia tunteitaan kohtaan ja kertoa itselleen, että ne kuuluvat tähän juttuun nimeltä ihmiselämä.

Rakkaus on kaikkein korkein energian muoto ja lopulta kaikessa on kyse vain siitä, puhtaasta rakkaudesta. Kun kaikki muu kuoritaan ympäriltä pois, jää jäljelle elämän ydinolemus, rakkaus. Pelko on rakkauden vastavoima ja mitä enemmän kykenemme päästämään irti peloistamme, sitä enemmän saamme kylpeä rakkauden energiassa. Kuorimme itsemme ympäriltä kerros kerrokselta turhia kuonakerroksia, pelkoja, vihaa, ja kaunaa, kunnes lopulta jäljellä on rakkautta säteilevä sisimpämme. Se ihana ydinolemuksesi, johon aiemmin olet ehkä saanut kosketuksen hetkittäin ja josta käsin saat elää elämääsi yhä enemmän, kun aidosti kohtaat itseäsi.

Mitä jos tänään olisit itsellesi erityisen kiltti, lupaisit pitää huolta itsestäsi ja kertoisit itsellesi, kuinka paljon arvostat ja rakastat itseäsi.

Haleja,
Essi

I decided long ago, never to walk in anyone’s shadows
If I fail, if I succeed
At least I’ll live as I believe
No matter what they take from me
They can’t take away my dignity
Because the greatest love of all
Is happening to me
I found the greatest love of all
Inside of me
The greatest love of all
Is easy to achieve
Learning to love yourself
It is the greatest love of all

Whitney Houston/ The Greatest Love of All

Millaisen version itsestäsi kuljetat vuoteen 2018?

Kokoonnuimme joulun jälkeen ystäväporukalla illanviettoon ja jossain vaiheessa keskustelu siirtyi siihen, millaisia omituisia tapoja tai mieltymyksiä kullakin meistä on. Niihin pikkujuttuihin, jotka tekevät minusta minut ja sinusta sinut, inhimillisen, vähän oudon ja aidon ihmisen. Paljastukset olivat aika kesyjä, mutta oli jotenkin vapauttavaa puhua niistä asioista, joita yleensä vähän hävetään tai piilotellaan. Innostuin asiasta niin, että aloin huutelemaan ääneen myös muiden omituisuuksia, mikä oli jälkikäteen ajateltuna ehkä hieman noloa. Onnekseni ainakaan vielä kukaan ei näytä poistaneen minua kaverilistaltaan.

Oma omituisuuteni ja häpeän aiheeni on kuluneena syksynä ollut hääpukuohjelmien katsominen. Mitä väsyneempi olen, sitä useamman jakson tuijotan ruudulta putkeen. Ohjelmissa ihan vaan valitaan hääpuku ammattilaisen opastuksella ja läheisten toimiessa makutuomareina. Toisessa versiossa kilpaillaan morsiamen äidin tuunatun hääpuvun ja uuden puvun välillä. Äiti yleensä syyllistää parhaansa mukaan tulevaa morsianta valitsemaan oman pukunsa ja kyynelehtii isosti ja morsian lopulta päättää kumman hän valitsee. Toivon lähes aina että sen uuden.

Näin siis olen viettänyt tuntitolkulla omaa arvokasta aikaani syksyn aikana, en meditoiden tai ulkoillen, en edes kirjaa lukien, vaan sohvalla hömppää katsoen ja välillä suklaata syöden. Mutta joskus ei vaan jaksa muuta. Ja se on se juttu, joka tekee minusta inhimillisen, ehkä vähän myös laiskan, mutta aidon. En ole täydellinen, eikä minun tarvitse yrittää näytellä yli-ihmistä kellekään. On paljon helpompaa olla ihan vaan oma aito itsensä, kuin käyttää energiaansa kultakuorrutetun julkisivun rakentamiseen ja ylläpitoon.

Ensi vuoteenkin haluan kuljettaa aidon ja inhimillisen minäni, mutta matkan varrelle voisin jättää vanhaa tunnekuormaa, mustasukkaisuuden ja kateuden tunteita ja vanhaa ilmaisematonta vihaa, joka tuntuu välillä poksahtelevan kehossani edelleen. Mukaani matkakumppaneikseni ensi vuoteen haluaisin ilon ja vähän lisää vahvaa ja eteenpäin vievää asennetta, rohkeutta ja rentoutta ilmaista itseäni paremmin sekä mielenrauhaa, jota ei koskaan voi olla liikaa. Rakkaus kulkekoon matkassa myös edelleen, aina ja iankaikkisesti.

Olen varautunut henkisesti jättämään hääpukuohjelmat ensi vuonna vähemmälle ja panostamaan enemmän juttuihin, jotka tuovat minulle iloa ja joissa minulla on myös aktiivisempi rooli. Osallistun kyllä aktiivisesti ja intohimoisesti myös pukujen valintaan kotisohvalta, mutta olen alkanut epäillä että liika on liikaa, myös hääpukuja. Yksi tulevan vuoden uusista asioista on aikuisbaletti, joka on ollut haaveeni jo monta vuotta, ja nyt viimein alkaa uusi ryhmä, joka sattuu sopivasti ainoalle vapaalle illalleni. Toivon, että siitä tulisi uusi ja iloa tuottava harrastus ja toivon, että saisin ihanista ihanimmat balettitossut. Ei haittaa vaikka näyttäisin kornille vatsamakkaroineni ja puolittaisine lonkanavauksineni, voin silti mielessäni olla maailman sulavaliikkeisin ja kaunein ballerina aina hetken verran. Ja kuka tietää, ehkä juuri korni on uusi musta vuonna 2018.

Se, mitä haluan sinulle sanoa, on, että ole oma itsesi. Pienet omituisuutesi tekevät sinusta sinut, eikä kukaan ole yhtä hyvä sinuna. Jos yrität olla jotain muuta, ei se toimi, ei sitten yhtään. Jätä kuluneen vuoden mukana pois turha murina ja pingotus, jätä epäilykset siitä oletko riittävä tai miltä näytät muiden silmissä. Tee ensi vuonna enemmän asioita, jotka tuovat sinut lähemmäs itseäsi ja tuottavat hyvää fiilistä. Ota uusi vuosi vastaan pää pystyssä ja sydän auki ja anna vuoden 2018 puhaltaa raikkaita uusia tuulia, jotka otat rennosti ja iloiten vastaan. Vuosi tulee tuomaan mukanaan sekä säkenöivää onnea että vaikeampia juttuja meille kaikille, mutta kun pysyy synkassa itsensä kanssa, selviää mistä vaan.

*****************************************************************************************

Anna minun vastaanottaa rohkeasti kaikki onni ja runsaus, jotka tielleni sattuvat.
Anna vaikeuksien muuntua kasvun siemeniksi ja viedä minua eteenpäin.
Anna rakkauden murtaa kaikki panssarini ja tulla osaksi minua.
Anna mieleni löytää tämä hetki ja rauha aina uudelleen.
Anna minun olla rohkeasti ja ylpeästi oma itseni ja levittää valoani minne ikinä kuljenkin.

Säkenöivää Vuotta 2018!
Essi

Valitsen

Life is choice. All day, everyday. Who we talk to, where we sit, what we say, how we say it. And our lives become defined by our choices. It’s as simple and as complex as that. And as powerful.  -Louise Penny

Tyttö näkee edessään punaisen huivin, joka on tarttunut puunoksaan ja heiluu hitaasti tuulessa. Pitäisikö hänen ylittää tie ja mennä huivin luo, vai pitäisikö hänen kääntyä takaisin ja palata kotiin. Jos tyttö valitsee huivin, hän tapaa tulevan aviomiehensä irroittaessaan huivia oksalta. Jos hän palaa kotiin, hän juo yksin iltateensä ja miettii kuinka kiva olisi tavata joku. Ehkä hän tapaa tulevan aviomiehensä viikon päästä, vaikka valitsisikin tällä kertaa palata kotiin. Tai ehkä tuleva aviomies onkin joku toinen, jonka hän tapaa myöhemmin.
Elämä on vähän samanlaista kuin lastenkirjassa, jossa valitaan sivu 15, jos halutaan tytön menevän huivin luo tai sivu 21, jos halutaan hänen palaavan kotiin. Meillä on valta valita kummin vain ja luomme elämäämme jatkuvasti omilla valinnoillamme.

Uskon vahvasti sielunsuunnitelmaan, siihen, että meillä on joku missio tänne tullessamme. Jos valitsemme kuulla sieluamme ja kulkea sen osoittamaa polkua, välillä ehkä mutkan kautta poiketen, olemme oikealla polulla ja johdatuksessa ja koemme elävämme rikasta ja hyvää elämää. Mutta yhtä vahvasti uskon myös valinnanvapauteen. Meillä on joka hetki vapaus valita ja valinnoillamme muovata elämäämme. Voimme valita elää kuulematta sielunsuunnitelmaamme, kukaan ei pakota meitä siihen. Meitä voidaan ohjailla kauniisti oikeaan suuntaan, välillä ehkä potkia kunnolla päähänkin, jotta ymmärtäisimme vaihtaa kurssia, mutta pakko ei ole. Valitsemme lopulta itse millaiseksi elämämme muodostuu niistä olosuhteista käsin, jotka meille on annettu. Voin valita katkeroitua kohtaamistani vaikeuksista tai voin valita etsiä apua ja löytää asioista tarkoituksen ja kasvun näkökulman. Samoin voin valita olla kiitollinen siitä hyvästä, joka minulla jo on ja saada sen kautta lisää hyviä asioita elämääni. Kannattaa siis valita tarkkaan ja välillä pysähtyä pohtimaan, millaisia valintoja elämässään haluaa tehdä.

Luin juuri ihan äärimmäisen koukuttavan kirjan, jossa päähenkilö, 40-vuotias nainen, menetti muistinsa ja kymmenen viimeistä vuotta elämästään kaatuessaan ja lyödessään päänsä. Hän ei muistanut lapsiaan, eikä meneillään olevaa avioeroaan, ei mitään kymmenen viimeisen vuoden ajalta. Nainen luuli olevansa raskaana ja odottavansa esikoistaan ja muisti vain olevansa äärimmäisen rakastunut aviomieheensä. Hänelle alkoi selvitä, että hänestä oli tullut nainen, joka hän ei halunnut olla. Samoin ihmiset hänen ympärillään olivat muuttuneet, elämän valinnat ja pettymykset, ristiriidat, pelot ja surut olivat tehneet heistä katkeria, itsekkäitä, kiireisiä, tylyjä, rahaa ja valtaa tavoittelevia, kiukkusia suoriutujia. Ja samalla he olivat yhä samoja ihmisiä kuin ennenkin, jokainen kaipasi rakkautta, yhteyttä muihin. Muistinmenetys vei pois kaiken katkeruuden ja vihan naisen mielestä ja lopulta se muutti kaikkien elämää kauniilla tavalla.

Meillä on aina mahdollisuus tarvittaessa vaihtaa suuntaa, valita toisin. Löytää sisältämme sielun kuiskaukset, sisäinen kompassimme. Voi olla että alkuun kuiskaukset kuuluvat ihan hiirenhiljaa, pieninä sielun läpätyksinä. Mutta mitä useammin käännymme kuulemaan sisintämme ja luottamaan sen ohjaukseen, sitä helpommaksi se käy. Vähän niinkuin polku, jota kuljemme usein, tulee ajan kanssa yhä näkyvämmäksi ja helpommaksi kulkea. Tuttua polkua on helppo kulkea ja askeleet käyvät varmemmiksi joka kerta. Jos et pidä siitä ihmisestä, joksi olet tullut, voit aina valita toisin. Voit valita tänään tehdä jotain eri tavalla. Asiat muuttuvat vain, jos valitsemme tehdä toisin, nähdä asiat toisin, valitsemme aloittaa muutoksen, alkuun vaikka kuinka pienen tahansa.

Eikä vääriä valintoja edes taida olla, sinun elämäsi on sinun elämäsi ja valintasi johtavat aina johonkin. Jollain hetkellä väärältä tuntuva valinta voi myöhemmin osoittautua siunaukseksi. Voi olla että pääset samaan lopputulokseen siirtymällä sivulle 16 tai valitsemalla sivun 56, reitti vain on hieman erilainen matkan varrella ja toinen tie saattaa kiertää, mutta ehkä maisemat matkan varrella ovat sen arvoiset. Ja jos valitset olla kääntämättä sivuja ollenkaan, sekin on valinta. Sinun elämäsi, sinun sääntösi. Jos kuitenkin ajatellaan että tehtävämme täällä olisi kehittyä ihmisinä ja elää pääsääntöisesti rakkaudesta käsin, voi olla että seuraavassa elämässä saat kääntää hieman useamman sivun, jos nyt et edes aloita kirjaa. Kuka tietää.

Itse olen tänä syksynä tuntenut kääntäneeni itseni väärälle sivulle, jollekin sivuraiteelle, joka tekee minut väsyneeksi ja ärtyneeksi. Täytin juuri 41-vuotta ja mietin, että voisin valita viettää seuraavat 40 vuotta (tai toivottavasti 60 vuotta) hyvää elämää. Tähän asti olen lähinnä harjoitellut. Se on ollut antoisaa, mutta paikoittain vähän kivuliasta. Sellaista kai kasvun kuuluu ollakin. Mutta nyt haluaisin valita hyvää ja helpompaa, se sopisi minulle loistavasti. Joten aloitin pienillä valinnoilla, kävelen töihin ja kauppaan aina kun mahdollista, en jätä omaa joogaharjoitustani siksi että joku muu asia olisi tärkeämpi, syön hyvän aamiaisen, olen kiitollinen jostain joka päivä, en ohita itseäni. Toisin sanoen, valitsen minut. Olen hyvä itselleni ja kuuntelen omia todellisia tarpeitani. Ja tiedätkö, olen voinut paljon paremmin noiden pienten valintojen ansiosta jo ihan lyhyessä ajassa. Luo myös turvallisuuden tunnetta kokea, että voin oikeasti valinnoillani vaikuttaa elämäni laatuun ja tehdä siitä paljon parempaa. On eri asia tietää mielessään mitä pitäisi tehdä, kuin oikeasti tehdä ja kokea muutos.

Kun valitsen itseni terveellä tavalla yhä uudelleen, valitsen elämän, annan elämälle tilaa virrata kauttani ja tehdä taikojaan. Samalla elämän aallot huuhtovat lähelläni olevien ihmisten elämään ja antavat heille ehkä sen pienen tuuppauksen kohti heidän sielunsuunnitelmansa mukaisia valintoja. Ja kun puolisoni tai ystäväni valitsee itsensä, virtaa elämä hänen kauttaan myös minun energiakenttääni ja tuuppaa minua hyvään suuntaan. Itsensä valitseminen ei tarkoita muita huomioimatonta itsekkyyttä, vaan tervettä rakkautta itseään kohtaan, joka heijastuu aina myös ympärillämme olevien ihmisten elämään hyvällä tavalla.

Valitse itsesi, valitse rakkaus, valitse olla kiltti muille, valitse ananasjäätelö, valitse jättää työ, jossa et enää viihdy, valitse sanoa ei, valitse sanoa kyllä. Älä jätä sivuja kääntämättä, sillä jokainen valinta vie eteenpäin omassa seikkailussasi ja parhaat jutut on aina edessäpäin.

Tänään valitsen joogan ja siivouksen, valitsen leipoa, valitsen olla läheisteni kanssa ja valitsen olla kiitollinen omasta kodista ja rakkaista ihmisistä. Mikä on sinun valintasi tänään?

Essi ?