Rakkausjuttuja

Palasin hetki sitten takaisin teinivuosiini kun auton radiosta alkoi soida Whitney Houstonin The Greatest Love of All. Olin suuri Whitney-fani teininä, vaikken aina ymmärtänytkään biisien sanomaa, enkä etenkään sitä, että laulun mukaan suurinta rakkautta olisi rakastaa itseään. Teiniminä ei antanut suurta arvoa ajatukselle itsensä rakastamisesta tai edes ymmärtänyt mitä se voisi tarkoittaa, mutta romanttisesta rakkaudesta haaveilin jatkuvasti sydämen kuvat silmissä kiiltäen.

Nyt aikuisena naisena kuunneltuna laulu ja sen sanoma upposivat suoraan ytimeen. Jotain on siis todistettavasti tapahtunut ja muuttunut minussa 30 vuoden aikana. Enää rakkaus itseä kohtaan ei tunnukaan tylsältä ja kaukaiselta käsitteeltä. Käsitykseni rakkaudesta on laajentunut ja saanut lisää värejä. Rakkauteeni on tullut lisää tilaa ja avaruutta, lempeyttä ja hyväksyntää. Rakastan myös epätäydellisyyttä ja rakastan, vaikka en aina tykkäisikään. Rakkauden rinnalla saa olla muitakin tunteita, eivätkä ne hukuta rakkautta alleen. Ja mikä kaikkein tärkeintä, ymmärrän, että on minun tehtäväni rakastaa itseäni.

Synnymme kaikki arvokkaina ja suurimman mahdollisen rakkauden arvoisina, mutta monesti elämän varrella kohtaamme vastoinkäymisiä ja pettymyksiä, jotka saavat meidät uskomaan muuta. Kaikkein tärkein juttu täällä maan päällä onkin löytää rakkaus itsestään ja ymmärtää olevansa arvokas ja rakkauden arvoinen ihan vain olemalla olemassa. Silloin mikään ulkopuolinen tapahtuma tai kukaan toinen ihminen ei voi sitä meiltä viedä tai saada meitä uskomaan muuta.

Kuten suurin osa meistä, olen lähes koko elämäni etsinyt rakkautta kaikkialta itseni ulkopuolelta, etenkin parisuhteista. Joskus rakkautta etsii hyvinkin epätoivoisesti, ja on valmis unohtamaan itsensä, jotta saisi tuntea tuota tunnetta ja näennäistä turvaa, jota rakkaudeksi kuvittelee, mutta joka ei sitä ehkä olekaan. Saattaa ripustautua toiseen ihmiseen ja odottaa toisen pelastavan kaikelta pahalta. Parisuhde on ihana juttu, kunhan osaa myös rakastaa itseään. Parhaillaan parisuhde on rakkaudellinen kumppanuus kahden itsensä hyvin tuntevan ja itseään ja toisiaan arvostavan ja rakastavan ihmisen välillä.

Vaikka romanttinen rakkaus on äärettömän ihana asia, on suurinta rakkautta opetella rakastamaan itseään. On kuitenkin äärimmäisen vaikea rakastaa itseään täysin, kaikkia niitä pimeitä ja syvälle painettuja pelkoja ja kateuden tai vihan tunteita myöten. Meihin jokaiseen mahtuu niin paljon elettyä elämää, syviä haavoja, tunteita, joita emme uskalla kohdata täysin tai hulluutta, jota ei saa näyttää. Tuntuu suurelta mysteerilta kuinka syleillä rakkaudella kaikkea tuota itsessään.

Niinkuin kaikissa isoissa asioissa, tässäkin pätee sama viisaus, vähän kerrallaan. Ei voi olettaa tai vaatia itseltään rakastavansa itseään täysin, tässä ja heti ja nyt. Mutta voi tutustua itseensä ajan kanssa ja löytää joka päivä hippusen enemmän rakkautta itseään kohtaan. Jutella itselleen rakkaudella, olla oma paras ystävänsä ja tsempata itseään lempeästi tarpeen tullen. Voi viedä itsensä paikkoihin, joissa on hyvä olla ja hakeutua niiden ihmisten seuraan, jotka saavat hymyilemään ja tuntemaan itsensä arvostetuksi. Voi löytää vaikeina hetkinä ymmärrystä kaikkia tunteitaan kohtaan ja kertoa itselleen, että ne kuuluvat tähän juttuun nimeltä ihmiselämä.

Rakkaus on kaikkein korkein energian muoto ja lopulta kaikessa on kyse vain siitä, puhtaasta rakkaudesta. Kun kaikki muu kuoritaan ympäriltä pois, jää jäljelle elämän ydinolemus, rakkaus. Pelko on rakkauden vastavoima ja mitä enemmän kykenemme päästämään irti peloistamme, sitä enemmän saamme kylpeä rakkauden energiassa. Kuorimme itsemme ympäriltä kerros kerrokselta turhia kuonakerroksia, pelkoja, vihaa, ja kaunaa, kunnes lopulta jäljellä on rakkautta säteilevä sisimpämme. Se ihana ydinolemuksesi, johon aiemmin olet ehkä saanut kosketuksen hetkittäin ja josta käsin saat elää elämääsi yhä enemmän, kun aidosti kohtaat itseäsi.

Mitä jos tänään olisit itsellesi erityisen kiltti, lupaisit pitää huolta itsestäsi ja kertoisit itsellesi, kuinka paljon arvostat ja rakastat itseäsi.

Haleja,
Essi

I decided long ago, never to walk in anyone’s shadows
If I fail, if I succeed
At least I’ll live as I believe
No matter what they take from me
They can’t take away my dignity
Because the greatest love of all
Is happening to me
I found the greatest love of all
Inside of me
The greatest love of all
Is easy to achieve
Learning to love yourself
It is the greatest love of all

Whitney Houston/ The Greatest Love of All