Valitsen

Life is choice. All day, everyday. Who we talk to, where we sit, what we say, how we say it. And our lives become defined by our choices. It’s as simple and as complex as that. And as powerful.  -Louise Penny

Tyttö näkee edessään punaisen huivin, joka on tarttunut puunoksaan ja heiluu hitaasti tuulessa. Pitäisikö hänen ylittää tie ja mennä huivin luo, vai pitäisikö hänen kääntyä takaisin ja palata kotiin. Jos tyttö valitsee huivin, hän tapaa tulevan aviomiehensä irroittaessaan huivia oksalta. Jos hän palaa kotiin, hän juo yksin iltateensä ja miettii kuinka kiva olisi tavata joku. Ehkä hän tapaa tulevan aviomiehensä viikon päästä, vaikka valitsisikin tällä kertaa palata kotiin. Tai ehkä tuleva aviomies onkin joku toinen, jonka hän tapaa myöhemmin.
Elämä on vähän samanlaista kuin lastenkirjassa, jossa valitaan sivu 15, jos halutaan tytön menevän huivin luo tai sivu 21, jos halutaan hänen palaavan kotiin. Meillä on valta valita kummin vain ja luomme elämäämme jatkuvasti omilla valinnoillamme.

Uskon vahvasti sielunsuunnitelmaan, siihen, että meillä on joku missio tänne tullessamme. Jos valitsemme kuulla sieluamme ja kulkea sen osoittamaa polkua, välillä ehkä mutkan kautta poiketen, olemme oikealla polulla ja johdatuksessa ja koemme elävämme rikasta ja hyvää elämää. Mutta yhtä vahvasti uskon myös valinnanvapauteen. Meillä on joka hetki vapaus valita ja valinnoillamme muovata elämäämme. Voimme valita elää kuulematta sielunsuunnitelmaamme, kukaan ei pakota meitä siihen. Meitä voidaan ohjailla kauniisti oikeaan suuntaan, välillä ehkä potkia kunnolla päähänkin, jotta ymmärtäisimme vaihtaa kurssia, mutta pakko ei ole. Valitsemme lopulta itse millaiseksi elämämme muodostuu niistä olosuhteista käsin, jotka meille on annettu. Voin valita katkeroitua kohtaamistani vaikeuksista tai voin valita etsiä apua ja löytää asioista tarkoituksen ja kasvun näkökulman. Samoin voin valita olla kiitollinen siitä hyvästä, joka minulla jo on ja saada sen kautta lisää hyviä asioita elämääni. Kannattaa siis valita tarkkaan ja välillä pysähtyä pohtimaan, millaisia valintoja elämässään haluaa tehdä.

Luin juuri ihan äärimmäisen koukuttavan kirjan, jossa päähenkilö, 40-vuotias nainen, menetti muistinsa ja kymmenen viimeistä vuotta elämästään kaatuessaan ja lyödessään päänsä. Hän ei muistanut lapsiaan, eikä meneillään olevaa avioeroaan, ei mitään kymmenen viimeisen vuoden ajalta. Nainen luuli olevansa raskaana ja odottavansa esikoistaan ja muisti vain olevansa äärimmäisen rakastunut aviomieheensä. Hänelle alkoi selvitä, että hänestä oli tullut nainen, joka hän ei halunnut olla. Samoin ihmiset hänen ympärillään olivat muuttuneet, elämän valinnat ja pettymykset, ristiriidat, pelot ja surut olivat tehneet heistä katkeria, itsekkäitä, kiireisiä, tylyjä, rahaa ja valtaa tavoittelevia, kiukkusia suoriutujia. Ja samalla he olivat yhä samoja ihmisiä kuin ennenkin, jokainen kaipasi rakkautta, yhteyttä muihin. Muistinmenetys vei pois kaiken katkeruuden ja vihan naisen mielestä ja lopulta se muutti kaikkien elämää kauniilla tavalla.

Meillä on aina mahdollisuus tarvittaessa vaihtaa suuntaa, valita toisin. Löytää sisältämme sielun kuiskaukset, sisäinen kompassimme. Voi olla että alkuun kuiskaukset kuuluvat ihan hiirenhiljaa, pieninä sielun läpätyksinä. Mutta mitä useammin käännymme kuulemaan sisintämme ja luottamaan sen ohjaukseen, sitä helpommaksi se käy. Vähän niinkuin polku, jota kuljemme usein, tulee ajan kanssa yhä näkyvämmäksi ja helpommaksi kulkea. Tuttua polkua on helppo kulkea ja askeleet käyvät varmemmiksi joka kerta. Jos et pidä siitä ihmisestä, joksi olet tullut, voit aina valita toisin. Voit valita tänään tehdä jotain eri tavalla. Asiat muuttuvat vain, jos valitsemme tehdä toisin, nähdä asiat toisin, valitsemme aloittaa muutoksen, alkuun vaikka kuinka pienen tahansa.

Eikä vääriä valintoja edes taida olla, sinun elämäsi on sinun elämäsi ja valintasi johtavat aina johonkin. Jollain hetkellä väärältä tuntuva valinta voi myöhemmin osoittautua siunaukseksi. Voi olla että pääset samaan lopputulokseen siirtymällä sivulle 16 tai valitsemalla sivun 56, reitti vain on hieman erilainen matkan varrella ja toinen tie saattaa kiertää, mutta ehkä maisemat matkan varrella ovat sen arvoiset. Ja jos valitset olla kääntämättä sivuja ollenkaan, sekin on valinta. Sinun elämäsi, sinun sääntösi. Jos kuitenkin ajatellaan että tehtävämme täällä olisi kehittyä ihmisinä ja elää pääsääntöisesti rakkaudesta käsin, voi olla että seuraavassa elämässä saat kääntää hieman useamman sivun, jos nyt et edes aloita kirjaa. Kuka tietää.

Itse olen tänä syksynä tuntenut kääntäneeni itseni väärälle sivulle, jollekin sivuraiteelle, joka tekee minut väsyneeksi ja ärtyneeksi. Täytin juuri 41-vuotta ja mietin, että voisin valita viettää seuraavat 40 vuotta (tai toivottavasti 60 vuotta) hyvää elämää. Tähän asti olen lähinnä harjoitellut. Se on ollut antoisaa, mutta paikoittain vähän kivuliasta. Sellaista kai kasvun kuuluu ollakin. Mutta nyt haluaisin valita hyvää ja helpompaa, se sopisi minulle loistavasti. Joten aloitin pienillä valinnoilla, kävelen töihin ja kauppaan aina kun mahdollista, en jätä omaa joogaharjoitustani siksi että joku muu asia olisi tärkeämpi, syön hyvän aamiaisen, olen kiitollinen jostain joka päivä, en ohita itseäni. Toisin sanoen, valitsen minut. Olen hyvä itselleni ja kuuntelen omia todellisia tarpeitani. Ja tiedätkö, olen voinut paljon paremmin noiden pienten valintojen ansiosta jo ihan lyhyessä ajassa. Luo myös turvallisuuden tunnetta kokea, että voin oikeasti valinnoillani vaikuttaa elämäni laatuun ja tehdä siitä paljon parempaa. On eri asia tietää mielessään mitä pitäisi tehdä, kuin oikeasti tehdä ja kokea muutos.

Kun valitsen itseni terveellä tavalla yhä uudelleen, valitsen elämän, annan elämälle tilaa virrata kauttani ja tehdä taikojaan. Samalla elämän aallot huuhtovat lähelläni olevien ihmisten elämään ja antavat heille ehkä sen pienen tuuppauksen kohti heidän sielunsuunnitelmansa mukaisia valintoja. Ja kun puolisoni tai ystäväni valitsee itsensä, virtaa elämä hänen kauttaan myös minun energiakenttääni ja tuuppaa minua hyvään suuntaan. Itsensä valitseminen ei tarkoita muita huomioimatonta itsekkyyttä, vaan tervettä rakkautta itseään kohtaan, joka heijastuu aina myös ympärillämme olevien ihmisten elämään hyvällä tavalla.

Valitse itsesi, valitse rakkaus, valitse olla kiltti muille, valitse ananasjäätelö, valitse jättää työ, jossa et enää viihdy, valitse sanoa ei, valitse sanoa kyllä. Älä jätä sivuja kääntämättä, sillä jokainen valinta vie eteenpäin omassa seikkailussasi ja parhaat jutut on aina edessäpäin.

Tänään valitsen joogan ja siivouksen, valitsen leipoa, valitsen olla läheisteni kanssa ja valitsen olla kiitollinen omasta kodista ja rakkaista ihmisistä. Mikä on sinun valintasi tänään?

Essi ?