Herkkä Herkempi HSP

Highly sensitive beings suffer more but they also love harder, dream wider and experience deeper horizons and bliss. When you’re sensitive, you’re alive in every sense of the word in this wildly beautiful world. Sensitivity is your strength. Keep soaking in the light and spreading it to others.

-Victoria Erickson

Jos katselet joskus kukkia niityllä, mietitkö koskaan kuinka erilaisia ne ovat keskenään? Jokainen kukka on äärimmäisen kaunis ja täydentää toista. Yhdessä kukat muodostavat kokonaisuuden, joka rikkoontuisi, jos yksikin puuttuisi joukosta. Jos herkkä ihminen olisi kukka, se vaatisi juuri sopivat kasvuolot, paljon valoa, lämpöä ja tilaa ympärilleen. Rikkaruohoihin se tukehtuisi helposti, ei osaisi välttämättä ottaa omaa tilaansa, vaan kuihtuisi hiljalleen toisten jalkoihin. Myös pimeys ja kylmyys piinaisivat herkkää, se kestäisi niitä vahvempia lajitovereitaan huonommin. Mutta oikeissa olosuhteissa herkkä kukoistaisi niin, että kaikki ihastelisivat sen kauneutta ja säteilyä ja vain pelkkä herkän läsnäolo loisi rauhaa ja hyvää oloa ympärilleen.

Erityisherkkyydestä on puhuttu viime vuosina paljon ja luulen että monia aihe jo hieman ärsyttää ja kyllästyttää. Meille, jotka tunnistamme itsemme erityisherkiksi, on ollut suunnattomasti apua siitä, että opimme ymmärtämään itseämme paremmin ja ottamaan sitä kautta ehkä myös paremmin vastuuta omasta hyvinvoinnistamme. Herkkyyden ei pitäisi olla diagnoosi, jonka taakse voi vetäytyä aina tiukan paikan tullen. Haluaisin nähdä sen ennemminkin ominaispiirteenä, jonka kanssa voi oppia elämään ja jonka ymmärtäminen auttaa ihmistä ottamaan vastuuta omasta hyvinvoinnistaan. Herkkä ei ole parempi tai huonompi kuin vähemmän herkkä, vain erilainen. Herkkyys voi olla vahvuus ja voimavara silloin, kun sen kanssa on oppinut elämään ja kunnioittamaan sitä omana erityispiirteenään. Samalla tavalla kuin vaikkapa määrätietoisuus on vahvuus toiselle, kunhan sitä käyttää toisia kunnioittaen ja valjastaa sen oikeisiin tarkoituksiin.

Olen itse ollut äärimmäisen herkkä pienestä saakka, saan aikalailla täydet pisteet jokaisesta erityisherkkyystestistä ja isäni kutsui minua pienenä Eppu Epänormaaliksi äärimmäisyyksiin menevän empatiakykyni vuoksi. Herkkyys ilmenee jokaisen kohdalla varmasti hieman eri tavalla ja voin luonnollisesti puhua vain omasta kokemuksestani. Minulle todella monet ympärillä olevat ärsykkeet tuntuvat monesti liiallisilta, väsyttävät ja vievät energiaani. Minun on vaikea kestää kovaa ääntä, kirkkaita tai välkkyviä valoja, syvää pimeyttä, kiirettä ja hektisyyttä, huutoa tai riitelyä, suuria ihmismassoja, väkivaltaviihdettä, stressiä, paineita, ristiriitoja tai mitä tahansa, joka tuntuu aisteilla ja keholla liialliselta. Väsyn helposti ja tarvitsen paljon omaa aikaa, hiljaisuutta ja latautumista. Olen sosiaalinen introvertti ja edelleen välillä unohdan ottaa tarpeeksi aikaa itselleni, koska maailmassa on niin paljon kaikkea kivaa. Silloin minusta tulee ärtynyt ja kiukkuinen, itsekäs ja lapsellinen, kun sisäinen ääni siellä huutelee tarpeitaan.

Uskon, että herkät ihmiset aistivat muita paremmin myös energioita. Matalalla värähtelevät, raskaat energiat väsyttävät herkän ihmisen nopeasti, koska hänellä on kyky aistia energioita ympärillään ja tiedostamattaan ottaa energiakenttäänsä osa noista energioista. On siis hyvä olla tietoinen siitä millaisiin paikkoihin, ilmapiiriin ja energioihin itseään vie ja opetella suojaamaan omaa energiaansa. Herkän ihmisen energia on monesti aika hienovärähteistä ja sen takia ympärillä oleva raskaampi energia saattaa helposti uuvuttaa. Energiahoito, jooga, luonnossa oleskelu, meditaatio tai mikä tahansa itseään voimaannutta asia tuo aina takaisin omaan energiaan.

Kuten kaikilla asioilla universumissa, myös herkkyydellä on valonsa ja varjonsa. Jos ei ole vielä ymmärtänyt omaa herkkyyttään, vaan pitää sitä kiusallisena ja ärsyttävänä vikana itsessään ja itseään vääränlaisena, eikä kunnioita omia tarpeitaan, voi herkkyys johtaa uupumukseen, masennukseen tai fyysisiin sairauksiin. Keho ja mieli kertovat kyllä, jos joku on vialla, aina uudelleen ja uudelleen, niin kauan kunnes kuulemme. Lempeys ja kärsivällisyys vievät pitkälle. Kun antaa herkkyyden olla osa itseään ja kunniottaa sitä, voi se viedä omannäköiseen elämään, jossa onnellisuus ja hyvinvointi ovat läsnä kaiken aikaa ja valinnat kumpuavat suoraan sydämestä.

 

Ole rohkeasti juuri sitä mitä olet ja anna valosi loistaa!
Essi

Lisätietoa erityisherkkyydestä (HSP=Highly Sensitive Person) löydät mm. näiltä sivuilta:
erityisherkat.fi
hsperson.com